Coca Carola

Coca Carola är enligt mig Sveriges just nu bästa band. De spelar melodisk pop-punk på svenska, ungefär som DLK fast kanske lite mindre humor, men desto mer känsla.
Bandet bildades i Stockholmsförorten Åkersberga sommaren 1986. De bestod då av Curre Sandgren, Mårten Tolander, Ostron (förste basisten) och Björn Gullberg på sologitarr och sång. Det var Björn som var den ledande kraften på den tiden, eftersom han dels kunde skriva låtar, och dessutom kunde han spela betydligt bättre än de andra.

De spelade så småningom in en singel, "Kom till kriget", med två låtar. Coca Carola själva är väl kanske inte så stolta över den här skivan, även om jag tycker att den är helt OK. Tyvärr lämnade Björn Gullberg bandet strax efter att singeln släpptes. Förmodligen tröttnade han till slut på att hela tiden vara tvungen att skriva lättspelade låtar för att de andra skulle klara av dem.

Men Coca Carola gav inte upp för det, man värvade Conny Melkersson, från Rolands Gosskör, som vikarie på sologitarr. Efter honom skaffade man sig då den nuvarande sologitarristen Jonas Winberg. Den 27/8 lämnade så Ostron bandet, han kände att han inte orkade hänga med i det
höga tempot längre. Efter ett par veckor tog man därför kontakt med Jonas Mellberg som tidigare spelat i Håkan Sover Naken.

År 1996 firade Coca Carola sitt tioårs-jubileum med att släppa "Fem år till moped". En samlingsskiva med gammalt vinylmaterial plus lite annat smått och gott. Bl.a. fem stycken nya fruktansvärt bra låtar.

I slutet av 1997 gjorde Coca Carola två spelningar två helger i rad, tillsammans med Köttgrottorna. Två konserter som jag faktiskt var närvarande på(!). Den första konserten på Studion var den klart bästa.Eftersom ljudet på Högalidsgården, där de hade sin andra spelning, var undermåligt. Det var dock ändå en upplevelse, det var då jag för första gången berättade för dem om min hemsida. Då var det en ful, plankad historia som inte var mycket att hänga i granen. Bandet var heller inte särskilt positiva till sidan då, hur det blir nu återstår att se.

Tillbaks?