DLK HISTORIA

 

De Lyckliga Kompisarna har lagt av. Sina sista spelningar gjorde de på Kafé 44 i Stockholm. Fyra utsålda konserter som bandades och ges ut på CD i april 97. Tvillingarna Levin har återvänt till nya hemstaden Göteborg för att ägna sig åt sin klädbutik. Vad ursprungsmedlemmarna Mart och Sussie tänker göra vet vi inte, men inte klarar de väl av att hålla sig ifrån musiken???
De Lyckliga Kompisarna var tillsammans med Dia Psalma, Charta 77 och några till banden som fick en stor del av svensk ungdom att börja lyssna på punk igen. DLK blev det riktigt stora "gladpunk-bandet" som både tilltalade punkarna, vanliga "svenssons" och dessutom blev de radioproducenternas stora gullgrisar.

Sin största hit fick de med "Ishockeyfrisyr" ("Ho-ho-ho-hockeyfrilla") som blev en riktig radioplåga och fortfarande spelas flitigt. Men DLK har haft åtskilliga låtar med på P3s "playlist". Bandets fyra plattor "Le som en fotomodell", "Tomat", "Sagoland" och "DLK" som släpptes i höstas har sålts i en bra bit över 50.000 ex.

En av karriärens höjdpunkter nåddes då de fick agera husband i historiens sista Hassan-program som direktsändes från Gino i Stockholm, då de framförde ett tiotal låtar.

Medlemsbyten har varit ganska många genom åren, med Mart Hällgren som den fasta punkten. Nu har bandet gemensamt beslutat sig för att det är dags att avsluta detta kapitel i svensk musikhistoria. Detta gör man genom avskedskonserter 23-24/1 på Kafé 44 på Söder i Stockholm. Konserterna kommer att spelas in och ges ut som en liveplatta i mars.

Ett av sveriges mest underhållande band lägger ner, men dom flesta vet nog att Mart inte kunde hålla sig borta från musiken..

För de som ägnar sig åt historisk forskning kan vi nämna att gruppen bildades efter en resa till Murmansk sommaren 1989. Mart fick då ersätta den ordinarie trummisen i Kalle & Chokladfabriken som skulle turnéra med Fredsresan i dåvarande Sovjetunionen. Samarbetet utvecklades till De Lyckliga Kompisarna och den egenfinansierade epn "Scania-Hjon" spelades in.

1990 knöt Birdnest gruppen till sig och släppte singeln "Dit kuken pekar". Debutalbumet "Le som en fotomodell" (1991) gav gruppen ett bra rykte framförallt i punkkretsar. Att De Lyckliga Kompisarna skulle kunna bli någonting stort märktes tydligt vid bandets spelning på Hultsfredsfestivalen 1992 - det var smockfullt framför Amazonas-scenen. 1993 kom andra fullängdaren "Tomat" och våren 1995 den tredje plattan "Sagoland". Det var ett mognare DLK vi fick höra, de mest trallflamsiga sidorna hade fått ge vika. Skivan sålde bra men sämre än föregångarna - "DLK ska ju vara roliga!"

Under hösten och vintern 95/96 tog bandet det lugnt, ägnade sig åt studier mm. Våren -96 drog de igång igen och med vissa omstuvningar i besättningen spelades bandets fjärde album in. Första smakprovet, EPn "Borlänge", innehåller "Elvis lever" som blev bandets mest spelade låt i radion. Den självbetitlade fullängdaren släpptes i augusti. En live-CD släpps våren 1997.

Sista laguppställningen: Mart Hällgren (sång & bas), Danne Levin (gitarr & sång), Jocke Levin (trummor) och Sussie Persson (gitarr & sång).

Men Nu har Mart hällgren Släppt en ny skiva som heter Helt Enkelt som inte är samma klass som Dlk Låtarna han gjort men det är ju inte helt dåligt i.a.f.

 

Tillbaka?